|
RESSURSGRUPPEMØTER GV106.11.19: nya resultat och resultatspridningDen 6 november hade vi det fjärde mötet med GRENSEVILTs resursgrupp på Sahlströmsgården utanför Torsby. Tolv av resursgruppens 20 organisationer var representerade och Anders Esselin var facilitator och ledde mötet.
Det övergripande syfte med mötet var att ge en uppdatering om vad som gjorts i projektet sen senaste resursgruppsmötet i maj och vad som är på gång framöver, samt att diskutera nya resultat och sammanställningar, resultatspridning, och resursgruppens arbete under GRENSEVILTs sista år (2020). Projektgruppen presenterade nya resultat om vargens predationstryck (andel av älgbeståndet som årligen dödas av varg) i olika vargrevir i jämförelse med jaktuttaget i dessa revir, samt hur vargarnas fördelning av sin tid inom olika delar av reviret påverkar jaktuttag och observationer av älg. Fördjupade diskussioner hölls efter en presentation av älgbetesproblematiken på norsk sida. Projektgruppen presenterade också det pågående arbetet med en översikt av förvaltningssystemet på rovdjur och älg i Sverige och Norge där resursgruppen gav ett flertal förslag på tillägg och förbättringar. Även information kring ett nytt doktorandprojekt där bland annat indirekta effekter av vargförekomst på betesskador och interaktioner mellan älg, varg och järv ingår, ingick under dagen. 29.05.19: presentationer och diskussioner kring nya resultatDen 29 maj hade vi det tredje mötet med Grensevilts resursgrupp på Sahlströmsgården utanför Torsby. Femton av resursgruppens 20 organisationer var representerade och Anders Esselin var facilitator och ledde mötet. Knut Onsager från Norsk insititutt for by og regionforskning (NIBR) som ska utvärdera projektet och projektgruppen var närvarande som observatör.
Syfte med detta möte var att ge en uppdatering om vad som gjorts i projektet sen senaste resursgruppsmötet i september och vad som är på gång framöver, presentation av nya resultat, samt fördjupade diskussioner i mindre grupper och med hela resursgruppen kring några ämnen. Även återkoppling från resursgruppen angående vilka frågor som är relevanta för deras respektive organisationer stod på agendan. Här nämndes bland annat betesskador, gränsöverskridande förvaltning med exempelvis samma metodik under inventeringar, och vargens påverkan på det möjliga jaktuttaget. Fördjupade diskussioner hölls efter presentationer av nya resultat kring tilldelning, jaktuttag och observationer av älg i relation till vargförekomst i Norge och Sverige, samt vandringsmönster hos de GPS-försedda älgarna inom Grensevilt. Mötet avslutades med bakgrundsinformation och preliminära resultat kring den del av Grensevilt som berör järv samt en kort presentation kring nya resultat om vargens effekter på älgskador på tall och biodiversitet. Det sistnämnda ämnet kommer att diskuteras mer ingående under nästa resursgruppsmöte vilket blir av i november. 19.09.18![]() Den 19. september 2018 hadde vi vårt andre møte med prosjektgruppen og ressursgruppen i Grensvilt, på Sahlströmsgården i Torsby. Anders Esselin var invitert som moderator, og ledet møtet. Vi diskuterte mye hva som er ressursgruppens rolle, og noen saker som berører grenseoverskridende vilt og viltforvaltning som for eksempel:
På møtet skrev alle deltakerne ned sine organisasjoners behov til ressursgruppen på lapper. Lappene ble hengt opp, organisert etter tema og diskutert på møtet. Flere av deltakerne uttrykte at det er et behov for ressursgruppen, ettersom den fyller en funksjon inn mot forvaltningen. Det finnes allerede grupper for å diskutere forvaltning innad i både Norge og Sverige, men i mindre grad på tvers av grensen. En slik gruppe kan også identifisere kunnskapshull og hinder for bedre samarbeid. Den kan jobbe med økt forståelse for ulike interesser, og bidra til mer flerartsforvaltning over grensen, i et landskap med mange interessemotsetninger. GV1-24.04.18: Første ressursgruppemøteGRENSEVILTs ressursgruppe hadde sitt oppstartmøte i Torsby 24. april. Med 16 oppmøtte deltakere fra Sverige og Norge ble det fort klart at det er et behov for en bedre forståelse av hvordan viltforvaltningen foregår på hver side av grensa, og at gruppa sitter på mye kompetanse og mange gode ideer! De ulike deltakerne delte sine synspunkter på hva de de ønsker å oppnå med ressursgruppearbeidet, og vi diskuterte hvordan gruppa skal arbeide framover. Nytt møte planlegges i september.
|